Concurs interjudeţean de creaţie în limbi străine "Lumea în cuvinte şi imagini”

Ediţia I - Făgăraş - 2012

 

Contextul social actual impune cunoaşterea de limbi străine, cu cât mai multe, cu atât mai bine. În şcolile din România, studiul limbilor străine capătă o amploare din ce în ce mai mare, programele şcolare adaptându-se la cerinţele Uniunii Europene, dând astfel elevilor posibilitatea de a dobândi aptitudini practice în utilizarea uneia sau chiar a mai multor limbi străine.

În dorinţa de a consolida relaţia elevilor cu limbile străine, Grupul Şcolar "Av. Dr. Ioan Şenchea” Făgăraş a lansat anul acesta un proiect educativ, a cărui principală activitate este Concursul de creaţie în limbi străine "Lumea în cuvinte şi imagini”. Acest concurs se doreşte a fi o modalitate de a face cunoscute fapte de cultură, de a da frâu liber imaginaţiei creatoare a elevilor, încurajându-i şi punându-i faţă în faţă cu ceea ce înseamnă multiculturalitate şi multilingvism. În realizarea proiectului s-au implicat nu doar autorităţile locale, ci şi parteneri culturali tradiţionali ai şcolii noastre:

  • Primăria municipiului Făgăraş
  • Casa Municipală de Cultură Făgăraş
  • Biblioteca Municipală Făgăraş
  • Fundaţia Culturală "Negru Vodă” Făgăraş
  • Muzeul Ţării Făgăraşului "Valeriu Literat”
  • Televiziunea Făgăraş * ziarul « Bună ziua, Făgăraş ! » 

Lansată la început de an, prima ediţie a Concursului de creaţie în limbi străine "Lumea în cuvinte şi imagini” a avut ca temă generală COPILĂRIA, după modelul festivalului francofon care l-a inspirat, "Le Printemps des poètes”. Secţiunile propuse au fost: creaţie literară (poezie, proză, traducere), arte vizuale (fotografie, pictură/desen, artă decorativă), multimedia (prezentare Power Point, film).

Această ediţie a înregistrat peste 120 de participanţi / 170 de lucrări din toată ţara – municipiul Bucureşti, judeţele Argeş, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Sibiu, Teleorman, Vâlcea. Numărul relativ mare de lucrări înscrise la cele trei secţiuni a depăşit chiar şi cele mai optimiste previziuni ale organizatorilor, determinând o selecţie atentă şi riguroasă a lucrărilor, care au evidenţiat nu doar talentul artistic, dar şi potenţialul excepţional de stăpânire a limbilor de circulaţie europeană, pe care le au elevii.

Juriul, alcătuit din oameni de litere, traducători, artişti plastici, fotografi, specialişti în imagine, dar şi profesori de specialităţi diferite (limbi moderne, arte plastice, informatică), a selectat creaţiile care au fost premiate, cu sprijinul partenerilor implicaţi în acest proiect, dar şi a sponsorilor locali. Festivitatea de premiere s-a desfăşurat în data de 18 mai, în Sala festivă a şcolii organizatoare. Pentru a prefaţa acest eveniment deosebit, organizatorii au oferit invitaţilor ocazia de a admira lucrările participante la secţiunea de arte vizuale, adunate într-o expoziţie dedicată copilăriei. A fost "o adevărată sărbătoare a sufletului”, cum spunea unul dintre participanţi: lumină, culoare, artă şi, mai ales, multă bucurie.

Atât elevii şi profesorii coordonatori participanţi la concurs, cât şi membrii juriilor care s-au implicat în activitatea de evaluare a lucrărilor şi-au exprimat încântarea şi mulţumirea de a fi participat la acest proiect educativ, au apreciat pozitiv ideea de a organiza o astfel de manifestare şi şi-au manifestat dorinţa de a lua parte şi la ediţiile viitoare ale concursului.

Toată această manifestare nu ar fi fost posibilă fără sprijinul celor care au ales să se implice în promovarea educaţiei de calitate, a talentului şi pasiunii copiilor pentru limbile străine, dar şi pentru artă:

  • Primăria municipiului Făgăraş
  • Librăria OKIAN Braşov
  • FOTO REVO Făgăraş
  • Camera de Comerţ Făgăraş / Centru "Europe Direct”
  • Librăria BIROTEX Făgăraş