Concurs interjudeţean de creaţie în limbi străine “Lumea în cuvinte şi imagini”

EDIŢIA a II-a - Făgăraş 2013

 

     Contextul social actual impune cunoaşterea de limbi străine, cu cât mai multe, cu atât mai bine. În şcolile din România, studiul limbilor străine capătă o amploare din ce în ce mai mare, programele şcolare adaptându-se la cerinţele Uniunii Europene, dând astfel elevilor posibilitatea de a dobândi aptitudini practice în utilizarea uneia sau chiar a mai multor limbi străine.

      În dorinţa de a consolida relaţia elevilor cu limbile străine, Liceul Tehnologic “Dr. Ioan Şenchea” Făgăraş a lansat la nivel regional un proiect educativ, a cărui principală activitate a fost Concursul de creaţie în limbi străine “Lumea în cuvinte şi imagini”. Acest concurs se doreşte a fi o modalitate de a face cunoscute fapte de cultură, de a da frâu liber imaginaţiei creatoare a elevilor, încurajându-i şi punându-i faţă în faţă cu ceea ce înseamnă multiculturalitate şi multilingvism. În realizarea proiectului s-au implicat nu doar autorităţile locale, ci şi parteneri culturali tradiţionali ai şcolii noastre: Primăria municipiului Făgăraş, Casa Municipală de Cultură Făgăraş, Biblioteca Municipală Făgăraş, Fundaţia Culturală “Negru Vodă” Făgăraş, Muzeul Ţării Făgăraşului “Valeriu Literat”, Televiziunea Făgăraş * ziarul « Bună ziua, Făgăraş ! » 

     Lansată la început de an, a II-a ediţie a Concursului de creaţie în limbi străine “Lumea în cuvinte şi imagini” (înscrisă în Calendarul Activităţilor Educative Regionale / Interjudeţene 2013, poziţia 250, domeniu cultural - artistic) a avut ca temă generală CÂNTECUL ORAŞULUI, după modelul festivalului francofon care l-a inspirat, “Le Printemps des poètes”. Secţiunile propuse au fost: creaţie literară (poezie, proză, traducere), arte vizuale (fotografie, pictură/desen, artă decorativă), multimedia (prezentare Power Point, film).

     Această ediţie a înregistrat peste 200 de participanţi / 250 de lucrări din toată ţara – municipiul Bucureşti, judeţele Alba, Argeş, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Sibiu, Teleorman, Vâlcea.

     Juriul, alcătuit din oameni de litere, traducători, artişti plastici, fotografi, specialişti în imagine, dar şi profesori de specialităţi diferite (limbi moderne, arte plastice, informatică), a selectat creaţiile care au fost premiate, cu sprijinul partenerilor implicaţi în acest proiect, dar şi a sponsorilor locali. Membrii juriilor au remarcat atât talentul artistic, cât şi potenţialul excepţional de stăpânire a limbilor de circulaţie europeană, pe care le au elevii. Au fost premiate 75 de lucrări de la cele trei secţiuni ale concursului. Festivitatea de premiere s-a desfăşurat în data de 24 mai, în Sala festivă a şcolii organizatoare. Pentru a prefaţa acest eveniment deosebit, organizatorii au oferit invitaţilor ocazia de a admira lucrările participante la secţiunea de arte vizuale, adunate într-o expoziţie dedicată imaginii oraşului. A fost un eveniment plin de culoare şi sensibilitate, de bucurie şi căldură.

     Atât elevii şi profesorii coordonatori participanţi la concurs, cât şi membrii juriilor care s-au implicat în activitatea de evaluare a lucrărilor şi-au exprimat încântarea şi mulţumirea de a fi participat la acest proiect educativ, au apreciat pozitiv ideea de a organiza o astfel de manifestare şi şi-au manifestat dorinţa de a lua parte şi la ediţiile viitoare ale concursului.

     Toată această manifestare nu ar fi fost posibilă fără sprijinul celor care au ales să se implice în promovarea educaţiei de calitate, a talentului şi pasiunii copiilor pentru limbile străine, dar şi pentru artă: Librăria OKIAN Braşov, FOTO REVO Făgăraş, Camera de Comerţ Făgăraş / Centru “Europe Direct”. Cu ajutorul acestora, concurenţii au fost răsplătiţi cu premii deosebite, toţi participanţii au primit diplome şi materiale promoţionale – afişe, semne de carte, cărţi poştale, la realizarea cărora au fost utilizate lucrările înscrise în concurs.